Hudební rozhovory

Za písničku jedničku

Za písničku jedničku i
autor Radka Rozkovcová folk

Za písničku jedničku – Počítejte, děti!
Jedná se o zpěvníček, který propojuje matematiku, hudební výchovu, výtvarnou výchovu a pohyb. Děti se učí jednotlivé násobky malé násobilky prostřednictvím podpory vizuální a rytmické paměti. Ke každému číslu je krom písničky samotné uvedeno také to, jak dále s jednotlivými skladbičkami pracovat. Děti si tak průběžně vyrobí rytmické terče, dešťové hole, rolničkové vějíře, zahrají si na zavařovací sklenice apod.

Ve zpěvníku jsou také kresby Mirky Provazníkové, ve kterých se skrývá početní úkol. Obrázky se používají i při práci s písničkou. Zpěvník obsahuje i matematické pomůcky jako násobilková kolečka a spinnery. Další ilustrační, vzdělávací i hudební nápady a materiály, které se do zpěvníčku nevešly, jsou umístěny na webu, odkud je možné je libovolně stahovat a tisknout dětem ve třídě.

Přílohou zpěvníku je také CD se všemi písničkami. Nejprve v akustické verzi (zpěv a klavír – z té také vychází metodika zpěvníku), poté v aranži Tomáše Prokopa (písničky jsou zpracované v různých hudebních žánrech: reggae, dixieland, latina, balada, tango, dechovka...). Tyto aranže nahráli žáci ZUŠ Veveří Brno.

(text autorky projektu Kristýny Drášilové)